Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Receptek mézeskalács sütéséhez képes leírás - Mézeskalács.tlap.hu
részletek »

Receptek mézeskalács sütéséhez - Mézeskalács.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: mezeskalacs.tlap.hu » Receptek mézeskalács sütéséhez
Keresés
Találatok száma - 34 db
A Nürnbergi mézes

A Nürnbergi mézes

A lisztet a szódabikarbónával a reszelt citrom és narancshéjjal, a mézes sűtemény fűszerkeverékkel, cukorral összekeverjük. Margarinnal elmorzsoljuk, majd a mézzel és a tojásokkal összedolgozzuk. Kemény tésztává gyúrjuk, 3 cipóra osztjuk. A cipókat 3 mm-er vékonyra nyújtjuk, ülönböző karácsonyi formákat szaggatunk belőle. Előmelegitet sűtőben 180 fokon sűtjük.

A receptje és házikó

A receptje és házikó

Igazi téli sütemény a mézeskalács. De ha nem csak desszertként szeretnéd alkalmazni, elkészítheted belőle a Juliskát felfalni kívánó boszorkány házát, vagy akár a karácsonyfadíszeket is. A puha mézeskalács 15 dkg porcukor 3 tojás féltojásnyi (3 dkg) margarin őrölt fahéj és szegfűszeg reszelt citromhéj 20 dkg felmelegített és kihűlt méz 30 dkg liszt 1 kávéskanál szódabikarbóna 2 evőkanál rum 1-2 evőkanál tej dió vagy mandula

A rögtön puha karácsonyi mézes

A rögtön puha karácsonyi mézes

Decemberben Európa szerte sok családnál sül a mézeskalács, illatával igazi karácsonyi hangulatot árasztva. Nem mindig kötődött a karácsonyi ünnepkörhöz ez a sütemény. A XII. századtól kezdve kolostorok szerzetesei kezdték el készíteni és elterjesztették egész Európában, így Magyarországon is. Később a céhekbe tömörült mézekalácsosok vásárokon árulták portékájukat. Az északi kereskedelmi utak középpontjában fekvő Nürnberg mézese is így vált messze földön híressé. A hagyományos mézeskalács tésztájában 7 fűszer található (ánizs, fahéj, koriander, édeskömény, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió) emlékezve a Teremtés 7 napjára. ....

Adventi mézesek másképp

Adventi mézesek másképp

Nyomakodtam előre rendesen, amikor Chef Viki bedobta a 30. VKF! témáját. Persze tudom én, így volt ez Maxnél, Trinitynél, és még sokan másoknál, aztán végül mégsem jött össze a nevezés. Nagyot koppantam... :-( Idén először fogok meglepicsomagokat készíteni, majd postázni őket szerteszéjjel a nagyvilágban! Meg kell hagyni, már fenemód izgatott vagyok. :-)) Ördögien kiötlött hát a téma, biztos segítségemre lesz némelyik fondorlatos recept, ajándék gyanánt! :meno: Csenge, mint nagy hagyományromboló. :-)) Noha a klasszikus, cukormázzal díszített mézeskalácsról aligha lehet lemondani, amondó vagyok, egy részüket fürdessük meg! Étcsokiban. Aztán olvasszunk fel két tábla fehércsokit is, merthát ugye akció van a Reál üzletekben Milka fronton, és abból most több van itthon. (Szegeden a Fő fasoron már nincs, ott mindet felvásároltam! :igen: ...és most nem is tudom, miért vagyok erre ennyire büszke. :-))) Cukorgyönggyel díszítettem!

Adventi receptek

Adventi receptek

A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint, megvárjuk, amíg kihűl. Ezután beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, fűszereket, szódabikarbonát. Jól összedolgozzuk. 2 órára a hűtőbe tesszük alufóliába, hogy meg ne száradjon. Kivéve a hűtőből kinyújtjuk, formákat vágunk belőle szaggatóval. Megsütjük közepesen meleg sütőben, amikor kivettük akkor díszítjük a cukormázzal. Száradni hagyjuk, egy nap múlva megpuhul. Hozzávalók: 0.5 kg liszt, 25 dkg méz, 12,5 dkg margarin, 1 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2.5 dkg kakaó, fűszerek: szegfűszeg, fahéj. Díszítéshez: 1 tojásfehérje, 10 dkg cukor Különböző magok: mandula, mogyoró, dió, tökmag, napraforgómag, mazsola, puffasztott rizs, lenmag, szezámmag, darálatlan mák

Hirdetés
Anyu féle recept

Anyu féle recept

Belevalók: 50 dkg liszt 20 dkg langyos méz 2 db tojás 20 dkg porcukor 1 púpos kiskanál szódabikarbóna pár szem szegfűszeg (törött) 5 dkg LIGA margarin (Rama is jó) Hogyan kutyuljunk A fentieket jól összegyúrjuk. Majd további 12-20 dkg liszt hozzáadásával addig gyúrjuk, amíg nem ragad. -Több órára, éjszakára a hűtőben hagyjuk. (és közben ügyelünk rá, hogy reggel ne ezt kennjünk a kenyérre félálomban) - Gyúrás és formázás - Nagyon lisztezett deszkán gyufaszál vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. (ha nem megy a kreatívitás, akkor használjunk mókás formájú tésztaszaggatókat) - A tepsit fordítsuk meg, és a hátulján süssük, forró sütőbe tegyük. Várjuk meg, hogy aranybarnára süljön. - Amikor kivesszük, akkor egy hajlékony késsel, még melegen szedjük le a tepsiről. - - Máz, díszítésre - 1 tojás fehérje - 12-25 dkg szilárd porcukor - pár csepp citrom. - Máz összekeverése - A tojésfehérjét habosra verjük, és hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Addig keverjük, amíg jó kemény nem lesz

Csináld magad!

Csináld magad!

Mézeskalács oldalamon szeretnélek beavatni a mézeskalácskészítés otthoni rejtelmeibe. Nem vagyok profi mézeskalácsos, csak egy szárnypróbálgató, mézeskalács kedvelő anyuka, aki nem tudja elképzelni a karácsonyt, az adventi ünnepeket mézeskalács, a mézeskalács illata, a mézeskalács íze, a mézeskalács varázsa, a mézeskalács készítésének öröme nélkül. Remélem, oldalamon találsz használható információt a mézeskalács sütéssel kapcsolatban. Ha elsőre nem sikerül, ne add fel, másodszorra már menni fog! Kívánok neked mézeskalácsillatú adventi és karácsonyi ünnepeket. Nóra szerkesztő

Delikát blog mézeskalácsa

Delikát blog mézeskalácsa

Nálunk a mézeskalács extra mennyiségű mézet rejt magában, ezért annyira finom, hogy már díszítés közben is iszonyat mennyiség fogy belőle. Már előre láttam, hogy ez lesz a sorsa, ezért csak a hétvégén készült el. Nem lehet nem imádni..

Diós-lekváros rudak mézes módra

Diós-lekváros rudak mézes módra

Diós, lekváros mézeskalács rudak Ebből a tésztából remek mézeskalács kekszeket süthetünk. A tészta egy részéből viszont készíthetünk diós, lekváros rudakat is, amelyek úgy néz ki felszeletelve, mint egy szemüveg. Remek karácsonyi sütemény, hiszen előre elkészíthető, sokáig eláll. A receptet Molnár Zsuzsa küldte. Hozzávalók: 1 kg sima liszt, 4 dkg szódabikarbóna, 2 ek fahéj (vagy mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint), 50 dkg méz, 25 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 5 egész tojás A töltéshez: sűrű szilvalekvár, vágott dió, tojás a kenéshez ...

Hirdetés
Egy recept variáció

Egy recept variáció

Hozzávalók: 1 kg liszt 4 dl porcukor 2 kávéskanál szódabikarbóna 2 kávéskanál fahéj 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg csipet só 10 margarin 3 egész tojás 2 és fél - 3 dl méz + ha díszítjük: egy tojásfehérje 6 evőkanál kristálycukor A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a margarint. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összedolgozzuk. (Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezebben veszi fel a lisztet, ezért a liszt egy kis részét az elején félretesszük, és a kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához.) A deszkát bőven meglisztezhetjük. Arra figyelni kell, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor túlságosan megdagad a sütőben, "elfolyik" a forma, és ráadásul lukacsos lesz a sütemény felülete. A tésztából vágjunk egy kisebb darabot, és alaposan lisztezett deszkán két-három milliméter vékonyra nyújtsuk ki. Kiszaggatjuk vagy kivágjuk a formákat, és vékonyan kizsírozott, kilisztezett tepsibe rakjuk. ...

Figurák receptje

Figurák receptje

Mézeskalács figurák Kreatív Karácsony Hozzávalók: 25 dkg méz 25 dkg barnacukor 15 dkg vaj 40 dkg liszt 10 dkg mandula 1 kávéskanál fahéj 2 kiskanál mézeskalácsfűszer reszelt citromhéj 1 evőkanál kakaó 1 tojás teáskanál vaj

Finn karácsonyi mézeskalács recept

Finn karácsonyi mézeskalács recept

Finn karácsonyi mézeskalács recept Hozzávalók: 30 dkg margarin, 30 dkg cukor, 3 tojás, 25 dkg melasz (helyette használhatunk mézet), 2 kiskanál őrölt gyömbér, 2 kiskanál őrölt szegfűszeg, 1 kiskanál őrölt narancshéj, 1 kg teljes kiőrlésű liszt 3 kiskanál szódabikarbóna, 2 kiskanál őrölt fahéj. Elkészítés: A melaszt vagy a mézet és a fűszereket összefőzzük, majd hozzáadjuk a margarint, és addig keverjük a masszát, amíg ki nem hűl.

Finom mindmegette-s recept

Finom mindmegette-s recept

Hozzávalók: 25 dkg méz, 5 dkg vaj, 3 egész tojás, 10 dkg porcukor, 1 evő kanál fahéj, 1 kávéskanál szegfüszeg 2 dkg szalakáli 70 dkg liszt Elkészítés A mézet és a vajat langyosítsd meg. Egy másik edénybe tedd az egész tojásokat, porcukrot és a fűszereket valamint a szalakálit. Turmixgéppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos vajas-mézbe. Újból dolgozd össze és gyurjál bele kézzel 70 dkg sima lisztet. Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten 1 napig.

Finom recept képpel

Finom recept képpel

Előző este begyúrtam a tésztát. Ebben semmi extra nincs, a lisztet a szódabikarbónával és a fűszerkeverékkel elegyítettem, a mézet megmelegítettem, a margarint megolvasztottam és ezt a kettőt a porcukorral és a tojásokkal fehéredésig mixeltem. Aztán összedolgoztam a liszttel. A liszt szórása egyébként kulcsfontosságú, segítségül kell hívni, hogy az ujjak és az edény fala is megszabaduljon a tésztától. 5 perc után ez megtörtént, akkor lefedtem a tálat, és száműztem a szaratovba (beépített erkély), de a lényeg itt a hűvös helyen lenne (pl. hűtő). Másnap lisztezett deszkán, azaz a remek kis szilikonos gyúrólapomon nekiláttam a formázásnak. Mindig csak egy marokkal szedtem le a tésztából, azt kinyújtottam olyan 4 mm-es vastagra, közben liszttel szórjuk a tészta alját és tetejét, különben leragad. A sütőt 190 fokra melegítettem elő, a tepsit sütőpapírral béleltem, szellősen ráraktam a figurákat, a tetejüket felvert tojással megkentem és 10 perc alatt kisütöttem. Ez így ment kb. 1,5 órán át: lisztez, nyújt, szaggat, tepsire tesz, megken, elkészül az előző adag, tepsi cserél, óra beállít, figurákat fedeles dobozba szed. ....

Gasztroboszi tuti mézeskalács receptje

Gasztroboszi tuti mézeskalács receptje

Ezt a receptet még egyik kolléga tanítónőtől, Hajni nénitől kaptam, és azóta nálunk az advent és karácsony nem múlhat el mézeskalács nélkül. Néhány héttel karácsony előtt el lehet készíteni, nagyon sokáig eláll. Fémdobozban, vagy ennek hiányában ötliteres befőttesüvegben alufóliával legumizva tárolom. Féltve őrzöm karácsonyig, hogy kitartson addig, néha azonban nem bírok ellenállni a csábításnak, és csipegetek belőle. Az illata, a puha állaga, az íze fenséges. Mézeskalács-imádó vagyok. Szeretem szaggatni, sütni, díszíteni, gyönyörködni benne, megillatolni és megenni is.

Habcsengő, mézeskalács

Habcsengő, mézeskalács

A praktikus élet csúcsa ez az összeállítás. Segítségével ugyanis a fa díszítése és a pocakok megtömése egy füst alatt végrehajtható. Süss jó sokat, és ami nem fogy el rögtön, mehet a fára! Mézeskalács fenyődíszek Hozzávalók: a tésztához: 40 dkg liszt 15 dkg porcukor 1-1 mokkáskanál szódabikarbóna és mézessütmény-fűszerkeverék 5 dkg vaj 2 tojás 4 evőkanál méz a kenéshez: 2 dkg vaj 1 tojás a díszítéshez: kész cukormázporok vagy porcukor, citromlé, ételfesték, színes cukorkák, mandula.

Heni aprócska mézes figurái

Heni aprócska mézes figurái

76 dkg lisztet, 34 dkg por cukrot, 2 púpos kiskanál szódabikarbónát, 1 zacskó mézeskalács fűszer keveréket 5 dkg margarint, 4 egész tojást, 4 evő kanál mézet és az egészet jól összedolgozzuk.A tésztát kis pihentetés után kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki. Megkenjük felvert tojással, és sütőpapíron sütjük, közepesen meleg sütőben világos barnára sütjük....

Tuti menü