Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mézeskalácsos olvasnivalók képes leírás - Mézeskalács.tlap.hu
részletek »

Mézeskalácsos olvasnivalók - Mézeskalács.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: mezeskalacs.tlap.hu » Mézeskalácsos olvasnivalók
Keresés
Találatok száma - 9 db
A mézeskalács emberke története

A mézeskalács emberke története

Egy kis mesét olvastam ma. Megosztom veletek. Volt egyszer egy kislány, aki mézeskalács emberkét készített. Kivette a sütőből, és megcsodálta szépségét, majd mazsolát rakott az arcára szemnek, és a kabátkájára gomboknak. Épp befejezte, amikor a mézeskalács emberke hirtelen felpattant, kiugrott a tányérból és futásnak eredt. A kislány utána iramodott, de csak ennyit hallott a távolból: Én vagyok a mézeskalács ember, futhatsz, mint a nyúl, de sosem érhetsz utol engem!. Igaza volt. A kislány valóban nem érte utol, így pityeregve hazabandukolt. Másnap azonban, amikor az utcán a kirakatokat nézegette, a pékség ablakában különös alakra lett figyelmes: széles vigyorral az arcán ott feküdt ez egyik tálcán a mézeskalács ember!

A téli hónapok kísértése

A téli hónapok kísértése

Tulajdonképpen megértem, hogy a mesében egy mézeskalács házzal csalják a kelepcébe Jancsit és Juliskát. Az advent el se képzelhető a fenyőillat, a gyertyafény és a finom sütemények nélkül. A sütemények közül is a mézeskalács nélkül, amit egész decemberben lehet rágcsálni, vagy akár díszítésnek is felhasználni. Minden családban más hagyománya van a mézeskalács sütésnek, vásárlásnak, felhasználásnak. Van, aki kizárólag az anyáról lányára hagyományozott családi recept alapján készíti az édességet, és a világért se változtatna se az ízeken, összetételeken, formákon. Mások minden évben újítanak, hol a szegfűszeg dominál, hol pedig a fahéj. Vannak, akik csak a kedvenc cukrászdájukból vásárolnak, de olyanok is akadnak, aki az akciós mézeskalács kiszerelést részesíti előnyben. De a lényegen mit sem változtat: az ünnepi asztalon ott díszelegnek a mézes-mázas, írókázott, fenyő és harangforma mézeskalácsok. ..

A története

A története

Feltételezhető, hogy a mézeskalácsosság egyidős a méz használatával. Az egyiptomi piramisokban nemcsak méz, hanem mézes tészta maradékot is találtak... Amikor abba a lepénybe, melyet az ókorban kenyérnek neveztek, mézet is kevertek, az édes kaláccsá változott. A fűszeres mézeskalács nem hiányzott az ínyenc rómaiak asztaláról. Az i. e. 180-170 körül rendezett bacchanáliákon, amelyek valamiféle titkos szexpartik voltak, nem hiányzott a libuim, ahogyan a mézből és lisztből készített, izgatóan fűszerezett süteményeket nevezték volt. Rómában valamely családtag születésnapjára készítettek mézesbábokat, olyanokat, amelyeket nem ettek meg, hanem a házi istennek ajánlottak. Mint mesterség a kalácskészítés együtt említhető a mézsör- és a gyertyakészítéssel. Már az egyiptomiak is lisztet kevertek a mézsörbe, így nem kellett kelesztő anyagról gondoskodniuk, süthették az édes kenyeret. A melegebb országokban lakók különben a kovásztalan kenyérhez szoktak, mivel a kovászolt könnyebben megsavanyodott, megromlott. A mézeskalács-készítés feltehetőleg eleinte, mint az édességkészítés egyik formája virágzott. Akik a mézből cukorkát készítettek, és mézben főtt birsalmát varázsoltak asztalaikra, valószínűleg mézeskalácsot is készítettek, attól függetlenül, hogy cukrászoknak vagy esetleg dulciáriusoknak nevezték őket. ...

Egy kis történelem

Egy kis történelem

Ha azt hallod: mézeskalács; mire gondolsz? Legfeljebb a karácsonyfára aggatott különféle figurákra, vásári portékára, egy-két süteményre. Pedig sokáig az egyetlen édesítőszer a méz volt, s az ezzel készült sütemények jelentették szinte az egyetlen süteményfajtát. Tehát a méznek mint édesítőszernek rendkívüli nagy szerepe volt, s van. Van, mert ez az az anyag, ami mint természetes édesítőszer sokkal egészségesebb lenne, mint a manapság nagyon gyakran (és nagyon sokat!) használt répacukor. Indiában már Manu korában (Kr.u. II. sz.) készítettek cukorfélét nádból, azonban sokkal többre tartották a mézet (persze finomabb is lehetett) olyannyira, hogy részt kellett beszolgáltatni belőle az uralkodónak. Csak érdekességként említem, hogy Magyarországon a török időkben a méz annyira értékes volt, hogy több helyen a hadisarcot is mézben vetették ki a lakosságra. 1586-ban a budai pasa Nagykőrös városától hadisarcként ezer akó, Kecskeméttől kétezer akó méz beszolgáltatását követelte. A XVI. században a budai piacon egy keresztény fogolyért 1 pint (kb. 1,5 liter) mézet adtak. ....

Hogyan készül a cukormáz?

Hogyan készül a cukormáz?

Hogyan készül a mézeskalács tetejére az a fehér máz amivel díszíteni szokták? Többször próbáltam, de nem tudtam jól irányítani a habnyomóval :(... Van valami trükkje, hogy pont jól kezelhető legyen? A kérdésre sok válasz érkezett, ha te sem boldogulsz a cukormáz készítésével, akkor ajánlom ezt az oldalt figyelmedbe!

Hirdetés
Hogyan süssük?

Hogyan süssük?

A Karácsony számomra elképzelhetetlen mézeskalács nélkül. A nagymamám mézes-cukros bárányait, szívecskéit, fenyőfáit és csillagait sohasem fogom elfelejteni. Illatuk összekeveredett a fenyő illatával, és megédesítette az ünnepeket az egész család számára. A nagymamám csuda aranyos, fehér hajú tündér volt. Nagyon szép nő volt idős korában is, istenien sütött, főzött, varrt, gobelinezett és hímzett. Persze gyerekként - mit sem törődve a receptekkel - egyszerűen magamba tömtem a kezei közül kikerült finomságokat, és nem foglalkoztam a konyhaművészet fortélyaival. Így aztán nem írtam le, hogyan készítette azokat a csodaszép mézeskalácsait. És az a vicc, hogy Anya sem írta le, hiszen a Nagymama minden Karácsonyra megsütötte, selyempapírral bélelt dobozba csomagolta, és elküldte nekünk....

Személyresütött variáció karácsonyra

Személyresütött variáció karácsonyra

Sütirecept? Kösz, én nem tudok sütni, lapozzunk! Pedig megéri végigolvasni a cikket, mert egy olyan karácsonyi ajándékötletről lesz szó, amit ha egyszer kipróbál az ember, jövőre is biztosan elkészíti. A mézeskalács készítése nagyon egyszerű és gyorsan megvan. Álljon itt a recept, amilyen rövid, olyan rövid idő alatt el is készül a süti. De nem lesz túl kemény? Jogos a kérdés, hiszen mindenki ismeri a kőkemény, fogatpróbáló, frissnek nevezett kődarabot. A finom és puha mézeskalácsnak mindössze egy titka van: nem szabad túlsütni! Amikor még azt gondoljuk, hogy biztos nyers, akkor már jó! A recept: fél kg meleg mézben oldjunk fel 10 dkg vajat vagy margarint, majd adjunk hozzá fél kg lisztet, 10 dkg cukrot, 1 egész tojást, 2 tojássárgáját, 1 csapott kávéskanál szódabikarbónát. Citromhéjjal, fahéjjal, esetleg szegfűszeggel ízesítjük. Fél cm vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk a mintákat. Tetejét tejfölös tojássárgájával megkenjük, és díszítjük. ...

Szívecske és kisgólya, a mézeskalácsos

Szívecske és kisgólya, a mézeskalácsos

Idén kilencedik alkalommal rendezték meg - a Szeged napi rendezvénysorozat részeként - a májusi hídi vásárt. A lezárt Belvárosi hídra az ország minden tájáról érkeztek kézművesek, s árulták portékáikat. Nekünk sikerült bepillantanunk néhány kisiparos asztala mögé is... Három és fél évig tanultam a szakmát Pesten - meséli mosolyogva Barát Éva (fotóinkon egyedi megrendelésre készült mézeskalácsokkal), aki Fertőrákosról érkezett, és már nyolcadik éve állandó vendége a hídi vásárnak. Az ország minden területére járunk, de csak és kizárólag kézművesvásárokba. Nem nézzük le a falunapokat, búcsúkat, de ahol műanyag játékok, kínai ruhák vannak, oda mi nem megyünk. Ez elvi kérdés, azért lettünk kézművesek, hogy a minőségi, hagyományosan magyar termékeket népszerűsítsük. ...

Világrekord mézeskalácsház

Világrekord mézeskalácsház

Összesen 5850 darab mézeskalácsból készül az a 20 négyzetméteres házikó, melyet Siófokon állítanak fel az ünnepek alatt. A hely a Mikulás főhadiszállásául is szolgál. Egy helyi pékség felajánlásának segítségével és siófoki iskolások bevonásával akár a Guinness-rekordok könyvébe is bekerülhet ez a világrekord.

Tuti menü