Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Könyvajánló a témában képes leírás - Mézeskalács.tlap.hu
részletek »

Könyvajánló a témában - Mézeskalács.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: mezeskalacs.tlap.hu » Könyvajánló a témában
Keresés
Találatok száma - 4 db
A 100 legjobb karácsonyi sütemény

A 100 legjobb karácsonyi sütemény

A 100 legjobb karácsonyi sütemény Szentestére készül a család. Az ünnep előtti nagytakarítás már megvolt, Apa a karácsonyfát faragja, hogy beilleszthesse a tartóba. Anya a konyhában süt-főz, tésztát gyúr, keleszt, a gyerekek diót, mákot darálnak, nyalakodnak a krémes tálakból, és néha összevesznek azon, hogy kinek jutott több a krém maradékából. Bizony, a halászlé, a halkocsonya, a karácsonyi pulykasült mellett az ünnepi asztalra sütemények is kerülnek: elsősorban a dús töltelékű, diós és mákos tekercs vagy bejgli, ami készülhet omlós vagy egyszerű kelt tésztából egyaránt. A felvágott tekercs szép csigaformája a végtelent szimbolizálja, a dió és a mák pedig bőséget, gazdagságot jelent. Az angolszász országokban ilyenkor almatortát sütnek, a franciáknál pedig kedvelt a fatörzsnek nevezett piskótarolád. Az olaszok panettonét -- karácsonyi kenyeret -- sütnek mézes rozstésztából.

Díszes mézeskalácsok

Díszes mézeskalácsok

Ismertető: Az ünnepi készülődéshez hozzátartozik a mézeskalácssütés. A kellemes illatot árasztó mézesek finom csemegék és egyben mutatós díszek is. A könyvben megadjuk a mézeskalács receptjét, de természetesen saját receptünk alapján is dolgozhatunk. A mézeskalácsokat díszíthetjük fehér vagy színes mázzal magvakkal stb. Mivel a mézeskalács formájának csak a képzeletünk szab határt, bátran süssünk más ünnepekre, alkalmakra is mézeskalácsot. Idézzük fel a régi vásárok, búcsúk hangulatát, lepjük meg a választottunkat tükrös mézeskalács szívvel. A díszes mézeskalácsok az év bármely napját szebbé varázsolják, ízletesek és szépek, így kedves, személyre szóló ajándékok is lehetnek. A sütéshez és a díszítéshez jó szórakozást kíván a Szerző.

Mézesbábok, sütemények

Mézesbábok, sütemények

A könyv tartalma címszavakban: A mézeskalács története, Fogadalmi tárgyak, A Beliczay mézeskalácsosok, Anyagok és eszközök, Liszt, Édesítőszerek, Tojás, Lazítóanyagok, Fűszerek, Vaj és margarin, A díszítéshez használt anyagok, Eszközök, Alaptészták, Mézestészta, Cukrostészta, Lédigtészta, Régi mézeskalácsreceptek, Karcagi mézes mogyoró, Makói mézeskalács, Szamosújvári mézespogácsa, Tordai pogácsa, Puszedli, Mézeskalácsrecept, Mézeskalács-készítés, Csomagolás és tárolás, Mézespuszedlik, Sütés előtti díszítés, Sütés utáni díszítés, Sodort állatfigurák, Ütőfás mézesbábok készítése, Napmotívum, Gólya és szabólegény, Magvas és felrakásos mézesbábok, Madár, Szívek, Cukormázzal írókázott mézesbábok, Cukormáz készítése írókázáshoz, Előforduló mázhibák és javításuk, Írókázás, Szívek, Huszár, Színes mézesbábok, Előforduló tésztahibák és javításuk, A festék, Piros szív, Ünnepi mézeskalácsok, Lakodalmi szív, Lakodalmi mézesfa, Karácsonyi mézesek, Húsvét, Térbeli formák, Mézeskalács ház és templom készítése.

Mézeskalácsok, fortélyok

Mézeskalácsok, fortélyok

A mézeskalács az ízek, illatok, formák különleges találkozása. Több ezer éves hagyományra tekint vissza, de csupán pár száz éve fűződik karácsonyi szokásainkhoz. Történetében kalandozva az ókorban állatábrázolásokat és jeles eseményeket megörökítő mintákat találunk. Az aquincumi ásatások során előkerült formák bizonyítják, hogy hazánk területén már Kr. u. II. században ismert volt a mézeskalács-mesterség. A középkori Európában fejedelmi ajándéknak számított. A magyar néphagyomány az életpálya jelképeit sütötte ki belőle. Kultúránk a tükrös szívből kiindulva máig megőrizte a mézeskalács a szeretetet kifejező tartalmát. Gazdag örökségét követve alakíthatjuk ki saját formáinkat, továbbörökítve ezt a hagyományt! A könyvben szereplő darabokat úgy állítottuk össze, hogy minél több hagyományos technikát, díszítési módot foglaljanak magukban. Ezekre alapozva és ezeket továbbvezetve mutatunk be új mintákat, a mézeskalácsban rejlő további lehetőségeket. A mézeskalácssütés hangulatos közösségi esemény lehet gyerekeknek, családoknak és baráti társaságoknak. Mindemellett teljesen egyedi ajándék létrehozására is lehetőséget ad, a tervezéstől az elkészítés öröméig. Fogjunk hozzá bátran a kötetben szereplő részletes leírások alapján süssünk mézeskalácsot szeretteink vagy magunk örömére.

Tuti menü