Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mézeskalács linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Mézeskalács képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: mezeskalacs.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 85 db
A 100 legjobb karácsonyi sütemény

A 100 legjobb karácsonyi sütemény

A 100 legjobb karácsonyi sütemény Szentestére készül a család. Az ünnep előtti nagytakarítás már megvolt, Apa a karácsonyfát faragja, hogy beilleszthesse a tartóba. Anya a konyhában süt-főz, tésztát gyúr, keleszt, a gyerekek diót, mákot darálnak, nyalakodnak a krémes tálakból, és néha összevesznek azon, hogy kinek jutott több a krém maradékából. Bizony, a halászlé, a halkocsonya, a karácsonyi pulykasült mellett az ünnepi asztalra sütemények is kerülnek: elsősorban a dús töltelékű, diós és mákos tekercs vagy bejgli, ami készülhet omlós vagy egyszerű kelt tésztából egyaránt. A felvágott tekercs szép csigaformája a végtelent szimbolizálja, a dió és a mák pedig bőséget, gazdagságot jelent. Az angolszász országokban ilyenkor almatortát sütnek, a franciáknál pedig kedvelt a fatörzsnek nevezett piskótarolád. Az olaszok panettonét -- karácsonyi kenyeret -- sütnek mézes rozstésztából.

A mézeskalács emberke története

A mézeskalács emberke története

Egy kis mesét olvastam ma. Megosztom veletek. Volt egyszer egy kislány, aki mézeskalács emberkét készített. Kivette a sütőből, és megcsodálta szépségét, majd mazsolát rakott az arcára szemnek, és a kabátkájára gomboknak. Épp befejezte, amikor a mézeskalács emberke hirtelen felpattant, kiugrott a tányérból és futásnak eredt. A kislány utána iramodott, de csak ennyit hallott a távolból: Én vagyok a mézeskalács ember, futhatsz, mint a nyúl, de sosem érhetsz utol engem!. Igaza volt. A kislány valóban nem érte utol, így pityeregve hazabandukolt. Másnap azonban, amikor az utcán a kirakatokat nézegette, a pékség ablakában különös alakra lett figyelmes: széles vigyorral az arcán ott feküdt ez egyik tálcán a mézeskalács ember!

A Nürnbergi mézes

A Nürnbergi mézes

A lisztet a szódabikarbónával a reszelt citrom és narancshéjjal, a mézes sűtemény fűszerkeverékkel, cukorral összekeverjük. Margarinnal elmorzsoljuk, majd a mézzel és a tojásokkal összedolgozzuk. Kemény tésztává gyúrjuk, 3 cipóra osztjuk. A cipókat 3 mm-er vékonyra nyújtjuk, ülönböző karácsonyi formákat szaggatunk belőle. Előmelegitet sűtőben 180 fokon sűtjük.

A receptje és házikó

A receptje és házikó

Igazi téli sütemény a mézeskalács. De ha nem csak desszertként szeretnéd alkalmazni, elkészítheted belőle a Juliskát felfalni kívánó boszorkány házát, vagy akár a karácsonyfadíszeket is. A puha mézeskalács 15 dkg porcukor 3 tojás féltojásnyi (3 dkg) margarin őrölt fahéj és szegfűszeg reszelt citromhéj 20 dkg felmelegített és kihűlt méz 30 dkg liszt 1 kávéskanál szódabikarbóna 2 evőkanál rum 1-2 evőkanál tej dió vagy mandula

A rögtön puha karácsonyi mézes

A rögtön puha karácsonyi mézes

Decemberben Európa szerte sok családnál sül a mézeskalács, illatával igazi karácsonyi hangulatot árasztva. Nem mindig kötődött a karácsonyi ünnepkörhöz ez a sütemény. A XII. századtól kezdve kolostorok szerzetesei kezdték el készíteni és elterjesztették egész Európában, így Magyarországon is. Később a céhekbe tömörült mézekalácsosok vásárokon árulták portékájukat. Az északi kereskedelmi utak középpontjában fekvő Nürnberg mézese is így vált messze földön híressé. A hagyományos mézeskalács tésztájában 7 fűszer található (ánizs, fahéj, koriander, édeskömény, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió) emlékezve a Teremtés 7 napjára. ....

Hirdetés
A téli hónapok kísértése

A téli hónapok kísértése

Tulajdonképpen megértem, hogy a mesében egy mézeskalács házzal csalják a kelepcébe Jancsit és Juliskát. Az advent el se képzelhető a fenyőillat, a gyertyafény és a finom sütemények nélkül. A sütemények közül is a mézeskalács nélkül, amit egész decemberben lehet rágcsálni, vagy akár díszítésnek is felhasználni. Minden családban más hagyománya van a mézeskalács sütésnek, vásárlásnak, felhasználásnak. Van, aki kizárólag az anyáról lányára hagyományozott családi recept alapján készíti az édességet, és a világért se változtatna se az ízeken, összetételeken, formákon. Mások minden évben újítanak, hol a szegfűszeg dominál, hol pedig a fahéj. Vannak, akik csak a kedvenc cukrászdájukból vásárolnak, de olyanok is akadnak, aki az akciós mézeskalács kiszerelést részesíti előnyben. De a lényegen mit sem változtat: az ünnepi asztalon ott díszelegnek a mézes-mázas, írókázott, fenyő és harangforma mézeskalácsok. ..

A története

A története

Feltételezhető, hogy a mézeskalácsosság egyidős a méz használatával. Az egyiptomi piramisokban nemcsak méz, hanem mézes tészta maradékot is találtak... Amikor abba a lepénybe, melyet az ókorban kenyérnek neveztek, mézet is kevertek, az édes kaláccsá változott. A fűszeres mézeskalács nem hiányzott az ínyenc rómaiak asztaláról. Az i. e. 180-170 körül rendezett bacchanáliákon, amelyek valamiféle titkos szexpartik voltak, nem hiányzott a libuim, ahogyan a mézből és lisztből készített, izgatóan fűszerezett süteményeket nevezték volt. Rómában valamely családtag születésnapjára készítettek mézesbábokat, olyanokat, amelyeket nem ettek meg, hanem a házi istennek ajánlottak. Mint mesterség a kalácskészítés együtt említhető a mézsör- és a gyertyakészítéssel. Már az egyiptomiak is lisztet kevertek a mézsörbe, így nem kellett kelesztő anyagról gondoskodniuk, süthették az édes kenyeret. A melegebb országokban lakók különben a kovásztalan kenyérhez szoktak, mivel a kovászolt könnyebben megsavanyodott, megromlott. A mézeskalács-készítés feltehetőleg eleinte, mint az édességkészítés egyik formája virágzott. Akik a mézből cukorkát készítettek, és mézben főtt birsalmát varázsoltak asztalaikra, valószínűleg mézeskalácsot is készítettek, attól függetlenül, hogy cukrászoknak vagy esetleg dulciáriusoknak nevezték őket. ...

Adventi koszorú mézeskalácsból

Adventi koszorú mézeskalácsból

Ezek a koszorúk ajándékba készültek, az egyik a Keresztanyáméké lesz, a másikat a kicsilány zongoratanárnője kapja. Ha figurákat, képeket, vagy házakat, koszorút készítek, azt egy kicsit másféle tésztából szoktam. Ez is ehető persze, de keményebbre sütöm, és kevesebb a szódabikarbóna benne, hogy ne torzuljon a formája.

Adventi mézesek másképp

Adventi mézesek másképp

Nyomakodtam előre rendesen, amikor Chef Viki bedobta a 30. VKF! témáját. Persze tudom én, így volt ez Maxnél, Trinitynél, és még sokan másoknál, aztán végül mégsem jött össze a nevezés. Nagyot koppantam... :-( Idén először fogok meglepicsomagokat készíteni, majd postázni őket szerteszéjjel a nagyvilágban! Meg kell hagyni, már fenemód izgatott vagyok. :-)) Ördögien kiötlött hát a téma, biztos segítségemre lesz némelyik fondorlatos recept, ajándék gyanánt! :meno: Csenge, mint nagy hagyományromboló. :-)) Noha a klasszikus, cukormázzal díszített mézeskalácsról aligha lehet lemondani, amondó vagyok, egy részüket fürdessük meg! Étcsokiban. Aztán olvasszunk fel két tábla fehércsokit is, merthát ugye akció van a Reál üzletekben Milka fronton, és abból most több van itthon. (Szegeden a Fő fasoron már nincs, ott mindet felvásároltam! :igen: ...és most nem is tudom, miért vagyok erre ennyire büszke. :-))) Cukorgyönggyel díszítettem!

Hirdetés
Adventi receptek

Adventi receptek

A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint, megvárjuk, amíg kihűl. Ezután beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, fűszereket, szódabikarbonát. Jól összedolgozzuk. 2 órára a hűtőbe tesszük alufóliába, hogy meg ne száradjon. Kivéve a hűtőből kinyújtjuk, formákat vágunk belőle szaggatóval. Megsütjük közepesen meleg sütőben, amikor kivettük akkor díszítjük a cukormázzal. Száradni hagyjuk, egy nap múlva megpuhul. Hozzávalók: 0.5 kg liszt, 25 dkg méz, 12,5 dkg margarin, 1 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2.5 dkg kakaó, fűszerek: szegfűszeg, fahéj. Díszítéshez: 1 tojásfehérje, 10 dkg cukor Különböző magok: mandula, mogyoró, dió, tökmag, napraforgómag, mazsola, puffasztott rizs, lenmag, szezámmag, darálatlan mák

Aggteleki Mézeskalács Ház

Aggteleki Mézeskalács Ház

Műhelyünkben két ősi mesterséget, a mézeskalács díszítését, a gyertya mártását valamint a grillázs díszítését műveljük. Évszázadokon át az élet jelentős eseményeinek kísérői voltak a díszes mézeskalácsok, a kézzel mártott gyertyák; a vásároknak pedig elmaradhatatlan szereplői a mézeskalácsos mesterek, gyertyások. Napjainkra mindegyik mesterség ritkasággá vált, művelőik száma megfogyatkozott. Bár tárgyi kultúránk, szokásaink átalakultak, más módon ugyan, de ma is sokunk életében helye van a kézműves mesterségek őrizte tapasztalati bölcsességnek, egyedi kivitelezésű termékeinek. Mézeskalácsos Házunkban mézeskalács és grillázs kiállítást rendeztünk be. Mindkét műhelyünkben teret adunk Vendégeinknek,- gyerekeknek, felnőtteknek, fogyatékkal élőknek,- hogy alkotó kedvükben kalácsot díszíthessenek, gyertyát készíthessenek maguk is.

Ajándék készítése

Ajándék készítése

Mézeskalácsot nem csak karácsonykor lehet sütni! Név napi ajándéknak is, bármikor! Maga a tészta akármelyik jól bevált mézeskalács recept lehet.( Nekem is van, de minden alkalommal jól elrakom és soha többet nem találom meg! Így állandóan kísérletezem.) Hozzávalók: mézeskalá cs tészta sütő papír, még jobb a szilikon sütőlap (igen drága, de csak egyszer kell megvenni, és minden alkalommal áldani az eszünket, hogy megvettük) a díszítéshez cukor máz (porcukor+tojásfehérje+citrom) arany és ezüst cukor golyócskák cukor levélkék ás virágocskák körbevágott fénykép az ünnepeltről sima celofán a csomagoláshoz

Ál-karácsonyfadísz

Ál-karácsonyfadísz

Ezt nem lehet megenni, viszont olyan, mintha meg lehetne. Bár aki szereti a só-liszt gyurmát sok fahéjjal és szegfűszeggel, az próbálkozhat. De a szintetikus festék miatt, ami rajta van, mégsem ajánlanám... A recept egy amerikai stílusú karácsonyi ötletkönyvből van, amit pár éve kaptam.

Andrási mézes

Andrási mézes

Kis műhelyünk 1988-óta működik Karcagon,főbb profilunk a mézespuszedli és mogyoróscsók gyártás,illetve exkluzív köszönő illetve egyedi mézeskalács ajándékok készítése vállalatok részére,esküvőre ,keresztelőre,jótékonysági bálokra.Termékein saját recept alapján a HACCP rendszer előírásainak megfelelően készülnek. Megrendelőink között megtalálhatóak a Borsodi Sörgyár illetve az Algida(Unilever),IBUSZ,Magyar Posta Zrt.stb. Termékeinket megtalálhatják a nagyobb népművészeti vásárokban pl:Gyula,Debrecen,Hortobágy,Nagykanizsa, Budai Vár stb.

Anyu féle recept

Anyu féle recept

Belevalók: 50 dkg liszt 20 dkg langyos méz 2 db tojás 20 dkg porcukor 1 púpos kiskanál szódabikarbóna pár szem szegfűszeg (törött) 5 dkg LIGA margarin (Rama is jó) Hogyan kutyuljunk A fentieket jól összegyúrjuk. Majd további 12-20 dkg liszt hozzáadásával addig gyúrjuk, amíg nem ragad. -Több órára, éjszakára a hűtőben hagyjuk. (és közben ügyelünk rá, hogy reggel ne ezt kennjünk a kenyérre félálomban) - Gyúrás és formázás - Nagyon lisztezett deszkán gyufaszál vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. (ha nem megy a kreatívitás, akkor használjunk mókás formájú tésztaszaggatókat) - A tepsit fordítsuk meg, és a hátulján süssük, forró sütőbe tegyük. Várjuk meg, hogy aranybarnára süljön. - Amikor kivesszük, akkor egy hajlékony késsel, még melegen szedjük le a tepsiről. - - Máz, díszítésre - 1 tojás fehérje - 12-25 dkg szilárd porcukor - pár csepp citrom. - Máz összekeverése - A tojésfehérjét habosra verjük, és hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Addig keverjük, amíg jó kemény nem lesz

Azila házikója

Azila házikója

A mézeskalács házikó készítése egy kevés kézügyességet igényel, de megéri a fáradságot. Engem egy kicsit ráhangol az ünnepekre. Míg a gyerekek kicsit voltak azért készítettem, most pedig inkább a készítés öröméért, de vittünk vendégségbe virág helyett, amikor közvetlenül az ünnepek előtt voltunk hivatalosak. Mindig úgy érzem, hogy az előző házikó szebben sikerült, de akkor még eszembe sem jutott, hogy lefényképezzem.:( Hozzávalók: 75 dkg liszt 27 dkg méz 18 dkg cukor 15 dkg Rama margarin ¾ csomag mézeskalács fűszerkeverék 2 evőkanál kakaópor ¾ csomag sütőpor csipet só 2 tojás porcukor

Bagyenszki Blanka

Bagyenszki Blanka

Tíz évvel ezelőtt kezdtem el kedvtelésből mézeskalácsot sütni, mígnem e varázslatos alkotó munka az évek során hivatásommá vált. Kizárólag természetes alapanyagokkal dolgozom. A fotóalbumban bemutatok néhány mintát, de ez csak ízelítő - szinte bármilyen formát, feliratot, emblémát el tudok készíteni, amit az anyag lehetővé tesz. Szívesen készítek cégeknek reprezentációs ajándékot, rendezvényekre ültetőkártyát, dekorációt. Mézeskalácsaimat a Népi Iparművészeti Zsűri minősítette. Amennyiben megrendelése előtt élőben is szeretne látni pár mézeskalácsot, szívesen találkozom Önnel személyesen is. Várom megrendelését: Bagyenszki Blanka

Tuti menü